Etusivu

Viivekorko- ja veronlisäyslaskuri

Laskurin käyttäminen

Mihin laskuria voi käyttää?
Tällä laskurilla voit laskea viivekoron tai veronlisäyksen määrän. Laskurissa voit valita verolajiksi perintö- ja lahjaveron tai muut verot. Muut verot pitävät sisällään kaikki OmaVeron ulkopuoliset verot mukaan lukien Tullilta Verohallinnolle siirtyneet auto- ja valmisteverot.

Huom. Tällä laskurilla et voi laskea oma-aloitteisten verojen tai yhteisöjen ja yhteisetuuksien tuloverojen (ennakot ja jäännösvero) viivästyskoron määrää. Ne voit laskea OmaVero-palvelussa.
Mitä tietoja tarvitset laskemista varten?
Viivekoron tai veronlisäyksen laskemista varten tarvitset seuraavat tiedot: eräpäivä, maksupäivä ja pääoman määrä. Kaikki nämä tiedot ovat pakollisia. Pääoman määrä tarkoittaa veron määrää ja mahdollista veronkorotusta yhteensä. Antamasi tiedot eivät tallennu laskuriin tai Verohallinnon järjestelmiin.
Viivekorko
Jos maksat Verohallinnon määräämän veron eräpäivän jälkeen, joudut maksamaan viivekorkoa. Viivekorkoa on maksettava sekä verolle että mahdolliselle veronkorotukselle.
Veronlisäys
Veronlisäystä maksetaan varainsiirtoverosta ja muista sellaisista oma-aloitteisista veroista, jotka eivät ole OmaVerossa. Joudut maksamaan veronlisäystä, jos maksat veron eräpäivän jälkeen.
Korkojaksot ja korkoprosentit
Viivekorko ja veronlisäys määräytyvät eri tavalla kuin Suomen Pankin ilmoittama yleinen viivästyskorko. Ne lasketaan niin, että kalenterivuotta edeltävän puolivuotiskauden viitekorkoon (ks. korkolain 12 §) lisätään 7 prosenttiyksikköä.

Viivekorko ja veronlisäys eri vuosina:

KorkojaksoKorkoprosentti

v. 20187
v. 20177
v. 20167,5
v. 20157,5
v. 20147,5
v. 20138
v. 20128,5
v. 20118
Viivekorko- ja veronlisäyslaskurissa hyväksytään eräpäiväksi aikaisintaan 1.1.2002. Eräpäivä ja maksupäivä voivat olla myös tulevaisuudessa, mutta eivät kauempana kuin seuraavan kalenterivuoden aikana. Seuraavan vuoden korkoa tai veronlisäystä ei kuitenkaan voi laskea, jos seuraavan vuoden korkoprosenttia ei ole vielä määritelty.

Korkopäivät lasketaan eräpäivää seuraavasta päivästä maksupäivään, maksupäivä mukaan lukien.

Viivekoron tai veronlisäyksen määrä
Perintö- ja lahjavero

Korkopäivien määräksi lasketaan kuukauden ja vuoden todellinen päivien määrä. Esimerkiksi syyskuussa on 30 korkopäivää ja lokakuussa 31. Vuodessa on 365 korkopäivää, paitsi karkausvuonna 366. Esimerkiksi vuonna 2016 korkopäiviä on 366 ja vuonna 2017 niitä on 365.

Viivekoron määrä lasketaan korkojaksoittain laskukaavalla:

(korkopäivät x korkoprosentti x pääoman määrä) / 365 (tai 366) x 100 %

Muissa veroissa viivekoron vähimmäismäärä on 3 euroa, mutta perintö- ja lahjaverotuksessa vähimmäismäärää ei ole. Myös alle 3 euron viivekorko lasketaan ja maksetaan sentin tarkkuudella.

Muut verot

Korkopäiviä laskettaessa vuodessa katsotaan olevan 360 päivää ja kuukaudessa 30 päivää.

Viivekoron tai veronlisäyksen määrä lasketaan korkojaksoittain laskukaavalla:

(korkopäivät x korkoprosentti x pääoman määrä) / 360 x 100 %

Viivekoron ja veronlisäyksen vähimmäismäärä on 3 euroa. Jos laskukaavan mukainen määrä olisi alle 3 euroa, viivekorkoa tai veronlisäystä on siis kuitenkin maksettava vähimmäismäärä 3 euroa.
Miten pääoman määrä merkitään?
Merkitse pääoma laskuriin euroina ilman välilyöntejä ja erota sentit pilkulla. Ilmoita sentit 2 desimaalin tarkkuudella.
Info-ikkunat
Jos et ole varma, mitä johonkin kenttään pitäisi merkitä, saat ohjeita painamalla kentän edessä olevaa i-merkkiä. Ohjeet avautuvat erilliseen ikkunaan.
Jos laskuri ei avaudu
Jos laskuri ei avaudu tällä sivulla olevien linkkien kautta, tarkista selaimesi internetasetukset. Suojausasetusten kohdassa "Eri toimialueiden alikehysten käyttäminen" (englanniksi Navigate sub-frames across different domains) tulisi olla valittuna vaihtoehto "Ota käyttöön" (englanniksi Enable).

Viivekorko- ja veronlisäyslaskuri